Министерство на отбраната ще обновява огромна част от военновременните си запаси с

...
Министерство на отбраната ще обновява огромна част от военновременните си запаси с
Коментари Харесай

Армията дава стари снаряди на ВМЗ-Сопот, а къде ще отидат след това, не мога да кажа

Министерство на защитата ще обновява огромна част от военновременните си ресурси с муниции, излиза наяве от решение на Министерски съвет, оповестено онлайн в осведомителната система на държавното управление в петък. Старите снаряди се дават на ВМЗ-Сопот.

В понеделник служебният министър на защитата Димитър Стоянов изясни пред публицисти, че това се прави в осъществяване на решението на Народното събрание относно оказване на поддръжка на Украйна, точка 7. По думите му " в това решението ясно е записано, че би трябвало да бъдат актуализирани боеприпасите от Българската войска, които изтичат ". Договорът сред МО и ВМЗ е за възобновяване на муниции за към 347 млн. лева

„ Това сме и създали, дали сме мунициите на обществено дружество, каквото е ВМЗ ЕАД. Къде ще отидат по-късно те, не мога да кажа “, каза Стоянов.

Решението на Народно събрание в 7-ма точка буквално гласи: " Министерският съвет да пристъпи към възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на Министерството на защитата, представляващи въоръжение и муниции, чийто период на предпазване изтича до три години, в това число и посредством подмяна на наличните такива с новопроизведени от държавните обществени предприятия на съответната равноценност. "  

" Въпреки даването на муниции и въоръжение на Украйна, спорът не стихва, а се задълбочава ", каза в понеделник още Димитър Стоянов.

Това, което се случва, е изнасяне на по-предни позиции на нуклеарно оръжие, което никога не води до решение на спора, в противен случай – задълбочава го, отговори Стоянов в коментар на плановете на Русия за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

" Изостря се ситуацията, само че въпреки всичко моята оценка е, че все още няма опасност от неговото потребление ", добави министърът.

България следва общата политика на Европейски Съюз и не прави нищо по-различно от нея, твърди Стоянов.

Пред БНР преди дни някогашният боен министър Бойко Ноев сподели, че точно изпращането на старите муниции към " ВМЗ Сопот " е методът, по който България ще поддържа войната в Украйна. От обяснението на Ноев стана ясно, че държавният боен цех ще ги продаде на медиатори, с цел да стигнат до Киев.

Това решение на държавното управление за старите муниции, които отиват във ВМЗ идва известно време след визитата в страната на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, който беше по покана на военния ни министър на посещаване в оръжейни фабрики, измежду тях и в Сопот. След това Бретон очерта скица, в която България увелича производството на муниции за Украйна.

Българските компании имат потенциала да усилят доставките за клиентите си, които са страни от Европейски Съюз, счита комисарят.

„ Страните, които имат ресурси от муниции, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да усилят производството си, с цел да попълнят тези ресурси. За мен бе доста значимо да получа тази гаранция “, допълни Бретон, представен от " Политико ".

" Относно взаимно придобиване на 155-милиметрови снаряди – Българската войска не разполага с такива системи на въоръжение, ние няма по какъв начин сега да сключим контракт за придобиване на 155-милиметрови снаряди, нямаме потребност от тях ", сподели още той.

Лидерите от Европейския съюз одобриха миналата седмица проект за изпращане на един милион единици артилерийски муниции на Украйна в идващите 12 месеца, с цел да ù оказват помощ да се бори с съветската инвазия.  Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви предходната седмица, че 17 страни от Европейски Съюз и Норвегия са се включили към взаимни публични поръчки за доставка на муниции за Украйна. Според него броят на страните ще надвиши 20. Той посочи, че към този момент някои страни е належащо да подхващат спомагателни стъпки, преди да се включат. Споразумяхме се да бъдат обезпечени един милиард евро за покриване на разноските на страните от Европейски Съюз, които неотложно дават 155-милиметрови муниции и ракети, в случай че бъдат поискани. Тези количества се планува да бъдат обезпечени от ресурси или от поръчки, чието осъществяване се чака скоро, поясни Борел след взаимно съвещание на европейските министри на защитата и на външните работи в Брюксел. Президентът Румен Радев тогава разгласи, че България няма да взе участие в тези взаимни поръчки за доставка на муниции.

По отношение на даването на един милион броя муниции на Украйна – тези муниции би трябвало да излязат от наличност от някои хранилища, а в Българската войска няма такива снаряди, няма по какъв начин да бъдат предоставени на Украйна, тъй като нямаме подобен диаметър и към момента не е използван от Българската войска, изясни през днешния ден Димитър Стоянов.

За частните оръженийни производители той сподели: " Това е решение на самите компании с кого и по какъв начин ще търгуват, само че при съблюдаване на законовите основи. Няма по какъв начин да бъде предоставено въоръжение без да има решение на комисията към Министерството на стопанската система ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР